Livestream

De livestream is een vrij recente technologische ontwikkeling. Die begon begin jaren 90, zelfs al voor de tijd dat internet echt bekendheid kreeg. Al vele jaren is er beschikking over directe videoverbindingen, maar zeker de laatste jaren heeft de video livestream een enorme vlucht genomen. De laatste tijd is de livestream vooral een alternatief geworden voor het fysiek op locatie ontmoeten en deelnemen aan een evenement. Ook is het steeds makkelijker en betaalbaarder geworden om zelf een video livestream te maken en te delen op het internet.

Wat is een livestream?Livestream evenement

Een livestream is een directe (video) uitzending van bijvoorbeeld een evenement, persconferentie, mededeling of een gebeurtenis. Meestal wordt deze uitzending over het internet gestreamd en kunnen kijkers over de hele wereld dit met een webbrowser bekijken.

Voor het maken van een livestream wordt diverse techniek ingezet. Er worden camera’s gebruikt, video apparatuur om het beeld te bewerken, apparatuur om de stream op internet te kunnen brengen en natuurlijk het internet zelf. Alle componenten moeten op de juiste manier samenwerken om te zorgen dat de stream in de juiste kwaliteit op de juiste plaats terecht komt.

Behalve camera’s wordt ook vaak beeld van films, presentaties en foto’s gebruikt om de uitzending inhoud te geven. Denk maar aan een nieuwsuitzending of een jaarverslag.

Op het internet moet ook een aantal zaken goed geregeld worden. Zo moet er een server zijn waar de stream op wordt opgeslagen en waar de kijkers de stream vandaan halen. Maar ook moet er een website of portal komen waar de kijkers daadwerkelijk naar gaan kijken. Gelukkig zijn er veel online aanbieders van video servers, zoals Vimeo, YouTube, Twitch, Facebook, deze aanbieders bieden een kant en klare plek voor video materiaal. Daarnaast zijn er ook aanbieders van professionele ingerichte video-servers. Die worden gebruikt voor specifieke toepassingen zoals terugkerende videostreams, continue uitzendingen en andere professionele toepassingen.

Wat is er nodig voor een livestream?

Camera’slivestream camera

Je neemt met één of meerdere camera’s beeld op van de spreker of van wat er op locatie gebeurt. Camera’s kunnen heel eenvoudig zijn, zoals de camera van een laptop of een losse camera. Meestal worden professionele videocamera’s gebruikt, omdat die meer mogelijkheden en een betere beeldkwaliteit bieden.

Video regie

Het beeld van de camera’s en andere bronnen, zoals film, presentatie en foto’s wordt met een video switch of met software omgezet naar een enkele video-uitgang. Daarbij kun je schakelen van camera naar camera en naar andere bronnen, maar er kan ook een samengesteld beeld worden gemaakt zoals PIP (Picture-in-picture) of een overlay met tekst, logo of graphics.

Streamer

En dan moet de video uitgang naar internet. ook dat kan met software in een PC, maar ook kan een hardware-streamer worden gebruikt. Beide oplossingen worden vooraf ingesteld voor de juiste video-server op internet en voor de juiste kwaliteit van het beeld. Veel oplossingen kunnen direct een opname maken, dat is heel fijn voor als er iets mis gaat met bijvoorbeeld de internetverbinding. Je kunt dan altijd de opname alsnog online zetten.

Video server

Op internet slaat een video server de videostream op. Vervolgens wordt deze video aangeboden aan de kijkers. En dat kunnen er heel veel gelijktijdig zijn. Daarom is een stabiele videoserver-aanbieder gewenst die voldoende capaciteit heeft voor het snel verwerken van de video en voor het distribueren van de video naar alle kijkers. Voorbeelden van video servers zijn Vimeo, facebook en YouTube. Iedere server dienst heeft zijn eigen voor en nadelen. Het is van belang om de juiste keuze te maken voor de video server die past bij uw doelgroep.

Web portal

Het Web portal voor de video stream is de URL op het internet waar u uw kijkers naartoe verwijst. Dat is vaak een hyperlink in de mail of op uw webpagina waarop de kijkers klikken om bij de video-stream te komen. Hier is het van belang dat de kijkers terecht komen op een web-pagina die er verzorgd en vertrouwd uitziet. Passend bij de doelgroep. Natuurlijk kunt u ook de kijkers direct naar bijvoorbeeld YouTube verwijzen. Dan is er echter niet veel controle over wat de kijkers allemaal nog meer in beeld krijgen. Voor sommige streams is het niet wenselijk dat de kijkers andere informatie te zien krijgen dan strikt de bedoeling is.

 

Jalinga StudioJalinga Studio opstelling

Jalinga studio is een zeer efficiënte methode voor het vastleggen van presentatie video materiaal, zoals webinars, trainingen en andere online communicatie.

Jalinga is een video-studio voorzien van een goede camera, PC, beeldschermen, belichting en een groot glasvenster met touch. Met de Jalinga software maak je een fantastische videopresentatie. Door deze goed voor te bereiden wordt het opnemen van de video eenvoudig en kan deze zonder nabewerking in één keer worden geproduceerd.

Jalinga Studio is kosten-efficiënt omdat er geen ondersteunend personeel nodig is voor het maken van de video. Jalinga Studio wordt verkocht aan onderwijsinstellingen, trainers en bedrijven, maar Jalinga Studio kan ook gehuurd worden voor bijvoorbeeld het opnemen van een serie Webinars en trainingen.

Meer weten over Jalinga Studio? Neem contact met ons op of kijk op de volgende pagina:

Jalinga studio

Livestream Voorbeelden

cases

Wilt u een livestream inzetten voor een evenement?

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

 

Snel een livestream instellen voor een evenement?

Wij kunnen binnen 5 minuten een omgeving aanmaken en een livestream instellen. Uw kijkers krijgen dan een strakke web-URL zonder reclame, zonder ongewenste inhoud en zonder doorverwijzing naar andere video’s.

Contact